gallery/kinderkine-52

Vooruit op de buik!

 

Zo eenvoudig is het!

In Amerika noemen ze het Tummy Time!

We willen onze baby's zo veel mogelijk houdingen laten gewoon worden. We kunnen hiervoor kiezen voor RUGLIGGING, maar ook voor ZIJLIGGING en BUIKLIGGING. We proberen deze momenten zo leuk en interessant mogelijk te maken voor het kind. Zo worden ze al van bij de geboorte hieraan gewoon. Volg ons en kom meer te weten over hoe je dit best aanpakt.

Aan de slag…


We raden aan om de baby regelmatig op de buik te leggen. Start met enkele minuten, laat de baby gewoon worden aan de positie, om dan gradueel op te bouwen naarmate de baby sterker wordt (5 min tot 20à30 min). We benadrukken het belang van het dagelijks liggen en spelen op de buik (minimaal 3 keer per dag) vanaf de geboorte. Probeer de baby hierbij niet te forceren en zorg ervoor dat hij uitgerust is en geen honger heeft. Hoe sneller uw baby aan deze houding gewoon wordt, hoe sneller hij de voordelen hiervan zal ervaren. Zorg wel steeds voor toezicht wanneer uw baby op de buik ligt.
Deze tips zijn bedoeld voor iedereen die met uw baby in contact komt.

 

1. Dragen

Wissel de manier van dragen af. U kunt de baby op de linker- of rechterarm dragen, met zijn rug tegen uw borst of met zijn buik op uw onderarm. Als u uw baby in een draagdoek draagt, zorg dan voor een afwisselende houding van het hoofd.


2. Spelen

Een goede manier om uw baby te laten wennen aan buiklig, is door hem op uw bovenlichaam te plaatsen met het hoofd naar u toe gericht. Dit zal hem motiveren zijn hoofd op te richten om naar u te kijken. Je kan eventueel ook gebruik maken van een kleine handdoek om onder de bovenarmen van de baby te leggen om het hem makkelijker te maken zich op te richten.
Biedt aan beide zijden van de baby speelgoed aan om hem te stimuleren zijn hoofd te draaien en te reiken met zowel de linker- als de rechterhand.

 

3. Het verzorgen

Tijdens het verschonen en bij het aan- en uitkleden kunt u de baby van de ene zijde naar de andere zijde laten omrollen. Leg de baby na iedere verschoning een paar minuten op de buik. In die houding kan hij oefenen zijn hoofd op te tillen en gaat hij na een tijdje vanzelf met zijn hoofd naar links en rechts draaien.


4. Voeden

Wanneer u borstvoeding geeft, wisselt u automatisch de houding van uw baby; indien u flesvoeding geeft neem de baby dan afwisselend op de linker- of rechterarm.

 

5. Vervoer

De maxi-cosi is een handig vervoermiddel, maar we raden aan om het gebruik zoveel mogelijk te beperken. Het veelvuldig gebruik heeft namelijk een negatieve invloed op de ontwikkeling van buik- en rugspieren.


6. Slapen

Leg uw baby altijd op de rug om te slapen. Dit belangrijk slaapadvies wordt aanbevolen door Kind&Gezin ter preventie van wiegendood.