Schedelvervorming en voorkeurshouding


Een baby kan door een gebrek aan buikligging en variatie in positionering een voorkeurshouding ontwikkelen. Hierbij kan het hoofd steeds naar dezelfde zijde gedraaid zijn. Omdat de schedel van een baby tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht is, kan het zijn dat het hoofd hierdoor aan één kant een afplatting krijgt en/of scheefgroeit.

De meeste kinderen hebben of ontwikkelen een voorkeurshouding tijdens de eerste levensmaanden. Toch is dit van voorbijgaande aard of niet extreem uitgesproken. Toch blijft het belangrijk dat het hoofdje van je baby niet steeds naar de dezelfde zijde is gedraaid. Hou dit in de gaten en wees er snel bij om in te grijpen. Men weet namelijk hoe vroeger je hier bij ingrijpt door positioneringsadvies of eventueel kinesitherapie, hoe beter de evolutie van een schedelvervorming.

Heb je hierover vragen neem dan contact op met je kinderarts of consultatie deskundige, zij verwijzen door indien nodig.

 

 

gallery/plagiocephalie

Mogelijke gevolgen van te weinig varatie in houdingen?

Vertraagde motorische ontwikkeling

 

Door een gebrek aan buikligging kan de baby onvoldoende stabiliteit ontwikkelen om vlot te leren omrollen en tot zit te komen. Hij kan moeilijkheden hebben met het verplaatsen van zijn gewicht om daarbij te komen tot een andere houding. Hierdoor kan zijn motorische ontwikkeling vertraagd of onregelmatig verlopen.

 

Elk kind ontwikkeld zich natuurlijk op zijn tempo. De ene is motorisch daarom sneller dan de andere en bereikt bepaalde motorische mijlpalen op een later moment.

De mijlpaal zitten bijvoorbeeld wordt normaal rond de leeftijd van 9 maanden behaald, voor het zelfstandig stappen gebruikt men de leeftijd van 18 maanden.

Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind, ga dan langs bij een kinderarts of een consultatie deskundige van kind en gezin. Zij kunnen u advies geven of doorverwijzen indien nodig.

 

 

 

gallery/dsy-0102