Voordelen van buikligging in wakkere momenten:

Sterkere baby

Buiklig versterkt de nek-, rug- en armspieren die nodig zijn voor hoofdcontrole, rollen, zitten, kruipen en stappen. Buikligging heeft je baby de kans om in een andere houding ook een goede spierkracht op te bouwen.

Kruipen en coördinatie

Door buiklig gaat de baby zijn gewicht leren verplaatsen. Dit helpt om de nodige kracht en coördinatie te ontwikkelen die later belangrijk zijn bij het zitten en kruipen.

Evenwicht en stabiliteit

De baby wordt zich in buiklig bewust van zijn lichaam en de effecten van de zwaartekracht bij het opduwen. Zo leert het stabiliteit op te bouwen tegen de zwaartekracht.

Handvaardigheid

Doordat de baby op de buik ligt zal het zijn handen beter zien; dit zicht op de handen bevordert op zijn beurt de coördinatie en de handvaardigheid.

Vertrouwen en onafhankelijkheid

De baby wordt in deze houding aangemoedigd om zijn bewegingen in de omgeving te controleren en de wereld systematisch te ontdekken. Wanneer je dit van bij de geboorte kan toepassen zal je baby, dit snel gewoon worden en zal het leuk zijn voor hen om op zijn buik te spelen.

Algemene ontwikkeling

De baby wordt in buikligging uitgedaagd om de omgeving te gaan ontdekken waardoor niet alleen de fijne en grove motoriek wordt gestimuleerd maar ook de mentale ontwikkeling.

Preventie

Buikligging voorkomt plagiocephalie of anders gezegd afplatting van het achterhoofd. Door varatie in houding kan ook een voorkeurshouding voorkomen worden.

 

 

 

 

 

gallery/c87881dc9195891ad206964e6478fa15

Door de kinderen op de rug te laten slapen, is het voorkomen van wiegendood drastisch gedaald. Het is en blijft daarom belangrijk om je kindje in rugligging te slapen te leggen. Maar hierbij is het belangrijk om uw kind ook eens wakker op de buik te leggen, dit om de motorische ontwikkeling te stimuleren en hem zoveel mogelijk motorische kansen te geven zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Veel variatie in houdingen en bewegingen is belankrijk in de eerste levensmaanden van elk kind.

Belang van buikligging

gallery/ea80c1d573629961be4f218d55e04779